Barabás MikiA 19. század legnagyobb magyar portréfestője vagyok. Szinte minden hírességet megörökítek, így festményeimből és rajzaimból az utókor is megismerheti, hogy néz ki Petőfi Sándor, Széchenyi István, vagy épp a bölcs Deák Ferenc. Szerénység nélkül mondhatom, hogy remek emberismerő is vagyok, valószínűleg ezért olyan találóak a portréim. Több mint ezer festményt és 500 rajzot hagyok az utókorra.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1810 - 1898)

 • Születése kép

  Születésnapom

  Márkusfalván, egy kis erdélyi faluban születtem 1810 februárjában.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Szegény családból származom, a szüleim nem tudják támogatni a taníttatásomat. Szerencsére már az elemi iskolában kiderül, hogy ügyesen rajzolok, ezzel tudok egy kis pénzt keresni. Beiratkozom a nagyszebeni rajziskolába, de ott nem sok újat tudnak mutatni nekem, ezért Kolozsváron tanulok tovább. Egy rövid ideig a bécsi Képzőművészeti Akadémián tanulok festészetet, később Itáliában is sok tapasztalatot szerzek.

 • Mérföldkövek

  Hálát adok a Gondviselőnek, hogy ilyen különleges tehetséget adományozott nekem. Emlékezetből is tökéletes portrékat tudok festeni, még az sem kell, hogy előttem üljön az, akiről a kép készül. Bukarestben összebarátkozom egy orosz tábornokkal, aki rengeteg embernek beajánl. Emiatt már jól keresek, még arra is futja, hogy egész Itáliát bejárjam. 1835-ben költözöm Pest-Budára, ahol rögtön befogadnak a művésztársaságok. Sokan rendelnek portrét tőlem, még Ferenc József császár is felkér, hogy fessem le! Szerencsére arra is jut időm, hogy a város életét és az egyszerű embereket is megörökítsem. Rajzokat csinálok Arany János újságjába. Fotóműtermet is nyitok, de hamar csődbe megy, az nem az én világom. Maradok szépen az ecsetnél és a ceruzánál.

 • Házasságom

  Római utazásom alatt ismerem meg a Németországból származó Bois de Chesne Zsuzsannát, akit feleségül veszek. Négy gyerekünk születik.

 • Hagyatékom

  A Reformkor és az 1848-as forradalom és a szabadságharc hőseit az én festményeim ismertetik meg a világgal, lefestem a nagy írókat, költőket és politikusokat, a császári család tagjait. Mivel az én időmben még nagyon kevesen csinálnak fotót, ezért az én festett képeim örökítik meg a 19. századi Magyarországot.