BATTHYÁNY LOJZIMagyarország legelső miniszterelnöke vagyok, a március 15-i forradalom után a király engem nevez ki az első felelős magyar kormány élére. Miniszetreim között tudhatom a haza kiemelkedő alakjait, Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt és Deák Ferencet, akikkel nem értünk egyet mindenben, de vitáinkat félretesszük a haza javáért.

Tenni akarok az országért, támogatom a modernizációt,az ipart, a gyárakat, a polgárosodást és hazai termékeket akarok! Megszervezem a magyar honvédséget és rendezzük a jobbágyok tarthatatlan helyzetét.

Az uralkodóhoz mindvégig hű maradok, mégis igazságtalanul felségárulással vádolnak, mert nem nézik jó szemmel, hogy Magyarország kiáll jogaiért. A forradalom leverése után halálbüntetést szabnak ki rám.
Az utókor a nemzet mártírjaként tisztel, tetteim emlékét örökmécses őrzi. Ha arra jársz, szentelj egy pillanatot mindazoknak, akik életüket adták nemzetünkért, a te hazádért.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1807 - 1849)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1807. február 10-én Pozsonyban születtem, gróf Batthyány József Sándor és Skerlecz Borbála második gyermekeként. Szüleim házassága hamar megromlik, és különválnak, majd ötéves koromban édesapám meghal. Anyámmal hosszú ideig viharos a kapcsolatom, de Istennek hála, végül kibékülünk.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  A legkiválóbb iskolák és magántanárok próbálnak embert faragni belőlem, komoly küzdelem, hiszmakacs és akaratos ifjú vagyok. A győri bencés gimnáziumban találkozom Deák Ferivel, akivel barátságot kötünk és kölcsönösen tiszteljük egymást. Jogásznak tanulok, meg is szerzem a diplomát, de nem érdekelnek a könyvek, sokkal szívesebben élem a huszártisztek vidám életét.

 • Mérföldkövek

  Tanulmányaim után évekig katonáskodom és világot járok, de atyai örökségem rendbetétele hazaszólít Magyarországra. Olyan világot akarok látni, amit nyugati utazásaim során láttam. Birtokom felvirágoztatásán kezdek el dolgozni, elsők között alapítok cukorgyárat az országban, mert eddig külföldről kellett drága pénzen behozni a cukornádat- én pedig cukorrépából nyerem ki a cukrot, többet – kevesebbért. Ezt nevezem én modernitásnak! Tenni akarok Magyarországért, ezért a változás élére állok, 1839-től már országgyűlési képviselő vagyok. Vásároljunk hazai termékeket, hogy élénkítsük a magyar gazdaságot! Gyárak kellenek ide,ipar és modern infrastruktúra, drága uraim, meg, ha szükség van rá, nemzeti hadsereg! – hangoztatom sok helyütt. Az 1848-as forradalom idején kivívjuk Magyarország önállóságát. Az uralkodó, V. Ferdinánd engem nevez ki miniszterelnöknek, és vezetésemmel magyar felelős kormányt alakítunk, mely az első a történelem során

 • Házasságom

  1833 decemberében Pozsonyban, egy bálon beleszeretek a gyönyörű Zichy Antóniába, és egy hét múlva meg is kérem a kezét. Egy év múlva pedig már az esküvőnket tartjuk. Feleségem életem végéig igaz társam volt, mindenben támogatott.

 • Hagyatékom

  A magyar történelem első miniszerelnökeként példát mutatok, hogyan kell vezetni az országot. Megalakul az első népképviseleti országgyűlés, ahol már nem követek, hanem képviselők vannak. Rövid miniszterelnökségem alatt rengeteg reformot iktatunk törvénybe, megalakul a magyar honvédség és rendezzük a jobbágyok sorsát.