DEÁK FERKÓSokan a „haza bölcse” és a „a nemzet prókátora” vagyis a nemzet védelmezője néven tisztelnek. Mindent gyorsan átlátok, megértek, kiváló elemző vagyok – az egyik legfontosabb magyar politikus.
Az első felelős magyar kormányban igazságügyi miniszterként dolgozom, majd 1848-as forradalom és a szabadságharc után én vagyok az ellenzéki politika vezéralakja. Türelmes és bölcs politikusi viselkedésem segítette ki az országot az elnyomás alól, és vezette kiegyezésre az osztrákokkal.
Nemesi családban születtem, de nem szeretem a rangot, nem vonz a hatalom. Egyedül az igazságosságban hiszek.
Az országban mindenfelé sok utcatáblán és iskolák kapuja fölött olvashatod a nevemet.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1817 - 1879)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1803. október 17-én születtem a Zala megyei Söjtörön. Az életem szörnyű tragédiával kezdődik: édesanyám belehal a szülésbe.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Keszthelyen, Pápán és Nagykanizsán járok gimnáziumba, nagyon jó tanuló vagyok. Utána jogot tanulok a győri királyi akadémián.

 • Mérföldkövek

  Anyám halála után egy ideig a dajkám nevelget. Ötéves koromban apám is meghal, a nagybátyám családjába kerülök, aztán a testvéreim magukhoz vesznek és Kehidára költözöm. Miután megszerzem a jogász diplomámat, ügyvéd leszek, de hamarosan már megyei közjegyzőként dolgozom. 1833-ban a pozsonyi országgyűlésen az ellenzék mellé állok. Kiharcolom, hogy a bebörtönzött Kossuth Lajost és Wesselényi Miklóst szabadon engedjék. 1848-ban az első magyar kormányban igazságügyi miniszter vagyok. A szabadságharc bukása után nem sokkal Pestre költözöm, én vagyok az egyetlen, aki összetartja a magyar hazafikat a tragédia ellenére. Végül hosszú munkával elérem, hogy 1867-ben a császári udvar kiegyezzen a magyarokkal, és létrejöjjön a két országot egyesítő Osztrák-Magyar Monarchia.

 • Házasságom

  Nem házasodom meg.

 • Hagyatékom

  Sok törvényt én fogalmazok meg, fontos szerepem van a reformkori országgyűléseken. Nekem köszönhető, hogy a szabadságharc után az osztrák császár végül megbékél Magyarországgal és 1867-ben, a Kiegyezéssel létrejön az Osztrák-Magyar Monarchia.