Liszt FeriA legnagyobb magyar zongoraművész és zeneszerző vagyok. Folyton úton vagyok, a zene utazó nagykövetének is hívnak. Az egész világ ismeri a nevemet és rajtam keresztül a magyar kultúrát. Több mint 1400 zenét szerzek. A legnagyobb magyar festő, Munkácsy Mihály gyönyörű portrét fest rólam. Életemről sok film készül, utcákat és iskolákat neveznek el rólam.

Ezt nézd háttér kép

EZT NÉZD!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1811 - 1886)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1811. október 22-én születtem egy Sopronhoz közeli kis faluban, Doborjánban, ami ma Ausztriában található.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Az első öt évben a szülőfalumban tanulok, a tanár csak németül beszél. Később nem járok iskolába, csak a zenével foglalkozom, de magántanároktól megtanulok franciául és angolul.

 • Mérföldkövek

  Hatéves koromban tanulok meg zongorázni. Apám rájön, hogy óriási tehetség vagyok, kilenc évesen már koncertet adok. Bécsbe és Párizsba visz, ahol nagy zenészektől tanulhatok. Csodagyereknek tartanak, bejárjuk Európát, és mindenütt hatalmas sikert aratok a koncertjeimmel. Zeneszerzőként is híres leszek. Párizsban beleszeretek egy nálam kicsit idősebb grófnőbe három gyerekünk születik. Német az anyanyelvem, franciául beszélek a legjobban, de amikor 1838-ban a nagy dunai árvíz elönti egész Pestet, rádöbbenek, hogy magyar hazafi vagyok, kicsit el is szégyellem magam, hogy elhanyagoltam a nemzetemet. Kijevben ismerem meg Carolyne von Sayn-Wittgenstein hercegnét, akivel Németországban, Weimarban telepedünk le. Rómában szeretnénk összeházasodni, de az utolsó pillanatban meghiúsul az esküvőnk. Lemondok róla és 1865-ben belépek a katolikus egyház egyik rendjébe. Onnantól fogva Rómában, Weimarban és Pesten töltöm az időmet.

 • Házasságom

  Három gyermekem is születik, bár sosem házasodom meg.

 • Hagyatékom

  Zeneműveimet az egész világon nagyra becsülik. Több mint 1400 művet komponálok. Kedvenceim közül valók, amelyekben a magyar csárdás és a cigányzene dallamait is felfedezheted. Nevemet viseli a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a ferihegyi repülőtér.