GÖRGEI ARTÚRA magyar történelem egyik legnagyobb hadvezére vagyok, az 1848-as forradalom utáni szabadságharc tábornoka. A harc végén én teszem le a fegyvert, és ezzel megadom magunkat a túlerőben lévő ellenségnek, hogy megmentsem sokezer katonám katonáim életét a biztos haláltól. Kossuth Lajos emiatt árulónak tart, és mindenkit ellenem fordít. Hosszú életem végéig elkísér sajnos ez az igazságtalan gyűlölet.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1818 - 1916)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1818. január 30-án születtem Toporcon, ami ma Szlovákiában van.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Lőcsén és Késmárkon járok gimnáziumba. Apám azt akarja, hogy katona legyek, ezért egy ausztriai katonai iskolába kerülök. De engem inkább a kémia érdekel, ezért Prágába megyek, és a híres Károly Egyetemen vegyészetet tanulok.

 • Mérföldkövek

  1848 májusában megnősülök, de rögtön megyek is Pestre, mert megtudom, hogy forradalom tört ki. Ott hagyom felívelő vegyészi karrieremet, és ismét beállok katonának. Egy évig sorra nyerem meg a nagy a csatákat, a legnagyobb győzelmem 1849 május 21-én Buda visszafoglalása. A katonáim rajonganak értem, de nem tudnak mindig megvédeni. Egy csatában még súlyosan meg is sérülők, de szépen felépülök ebből. Az osztrák császár egyedül nem tud legyőzni minket, ezért az orosz cártól kér segítséget. Rengeteg katona jön ellenünk! Kossuth Lajos rám hagyja az ország sorsát és elmenekül. Egyedül kell megbirkóznom a szörnyű veszéllyel. Nem tehetek mást, megadom magunkat. A többi tábornokot kivégzik, én azonban kegyelmet kapok, de száműzetésbe kell mennem. Csak húsz évvel később térhetek vissza Magyarországra.

 • Házasságom

  Prágai professzoromnál ismerem meg a francia származású Adele Aubouin kisasszonyt, és egy évvel később, 1848 márciusában megtartjuk az esküvőnket.

 • Hagyatékom

  Sok nehéz csatában győzök. De nem a sikereimre emlékeznek, hanem arra, hogy amikor már végleg vesztésre állunk, én teszem le a fegyvert. Rám sütik a nemzet árulója nevet, de remélem egyszer mindenki megérti, ez volt a helyes döntés.