Széchenyi PistiKossuth Lajos a legnagyobb magyarnak nevez, és nem véletlenül: az én nevemhez fűződik a Lánchíd megépítése, a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása, a folyószabályozás és a gőzhajózás, de a magyar lóversenyzés, a kaszinó megteremtése, sőt az evezőssport magyarországi elindítása is. Lelkes és szüntelen honfiúi tevékenységem nyitja meg szeretett hazám előtt a modernizálódás útját. Bár fiatalon katonatiszt vagyok, nem is akármilyen, később egész életemet a politikában való részvételnek és ezáltal Magyarország jobbításának szentelem.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

A modern Magyarország egyik megteremtője vagyok, nézd meg a rólam szóló rövid filmeket!

Életutam

(1791 - 1860)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1791. szeptember 21-én születek Bécsben.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Iskolába nem járok, magántanuló vagyok, oktatóim között Lunkányi János a legfontosabb, aki felnőttként az egyik legjobb barátom, végigkíséri az életemet. A főúri családom hagyományait követve, katonai képzésben is részesülök.

 • Mérföldkövek

  Családom az ország egyik leggazdagabb főnemesi famíliája. Dúsgazdag gróf vagyok, kényelmesen élhetném az életemet, de nekem ez kevés: tenni akarok Magyarországért. Tizenhét évesen már katona vagyok, a szabad időmet pedig a tanulásra fordítom, mindent tudni akarok! Sokat utazom, ami az én időmben nem túl kellemes dolog, de fontosnak tartom, hogy eltanuljam a külhoni országoktól mindazt, ami előreviszi hazámat. Ehhez a saját vagyonomból is jelentős összegeket kell adakoznom, de ha ez szükséges az ország fölemelkedéséhez, hát nem sajnálom.

 • Házasságom

  Feleségem Seilern Crescence osztrák grófnő, aki három gyermekkel ajándékoz meg: Ödönnel, Bélával és Júliával - Júlia sajnos csecsemőkorában meghal. Ödön követi leginkább az én utamat, Magyarország felvirágoztatásáért küzd. Ő szervezi meg a fővárosi tűzoltóságot, és az ő ötletéből születik meg a budai Vár tetejére közlekedő Budavári Sikló.

 • Hagyatékom

  Életemet Magyarország modernizálásának és fejlődésének szentelem. Ezért nevez engem a legnagyobb magyarnak Kossuth, akivel a politikában sokszor nem értünk egyet, de a célunk közös: hogy a magyar felzárkózzon Európa fejlett országaihoz.