GERVAY MISIÉletemet a postának szentelem. Már egész fiatalon a postánál kezdek dolgozni, hamar igazgató, majd az első önálló magyar posta főigazgatója vagyok, és sok újítást vezetek be a postán - van, amit a világon elsőként.
A Gervay-család tagjai mindig erős, egészséges fizikumú emberek. Én sem vagyok kivétel. Irodámban még télen sem fűtök, inkább jól felöltözöm, ha kell. A munka nem ijeszt meg, és szeretek mindent magam is időről időre ellenőrizni. Kollégáimmal mindig igazságos vagyok, sosem kivételezek senkivel, és mindenkivel szívesen beszélgetek.
Fontos számomra a finom modor és a lélek nemessége, és persze a műveltség.
Családi jelszavuk: "Ne örülj a boldogságnak, ne ess kétségbe a szerencsétlenségben, nézz szembe méltósággal az elkerülhetetlennel."

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1819 - 1896)

 • Születése kép

  Születésnapom

  Pozsonyban születtem egy nagy múltú és tiszteletre méltó családban.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Iskoláimat jelessel végzem. De úgy gondolom, hogy a jó pap holtáig tanul, így én is folyamatosan olvasok és tanulok. Sokat is tudok a világ dolgairól, több nyelven beszélek, különösen angolul szeretek társalogni.

 • Mérföldkövek

  Nagyváradi postaigazgató éveim alatt fontos szerepet vállalok a magyar érdekek érvényesítéséből. Amikor 1867-ben, a kiegyezés évében megalakul az önálló magyar posta, engem neveznek ki a főigazgatói posztra. A világon elsőként vezetem be a postán a levelezőlapot, amit olcsón lehet feladni, így még a szegényebbek is számára megfizethető. Ez is a célom, hogy minél többen küldhessenek leveleket egymásnak, hiszen még nincs telefon, sem Facebook, így tartjuk egymással a kapcsolatot.

 • Házasságom

  Nem házasodok meg, de Károly bátyámnak hét gyermeke is van, ezért közülük Pált felkarolom, magamhoz veszem és taníttatom.

 • Hagyatékom

  Sokat dolgozom azon, hogy Magyarországnak is lehessen önálló postája, ahol magyarul folyik az ügyintézés, és nem kell másokhoz igazítani a szabályzatainkat. A világon elsőként vezetem be a postán a levelezőlapot. Én engedélyezem, hogy a postán a nők is vállalhassanak munkát.