Pollack MisiÉn vagyok a magyar klasszicista építészet egyik legmeghatározóbb alakja. Legtöbben a Magyar Nemzeti Múzeum tervezőjeként ismernek, de Pesten és vidéken még sok más épület is az én kezem munkája. A kisvárosias Pestet a munkám alakítja modern európai várossá, ezzel megvetjük a későbbi Budapest alapjait. Klasszicista stílusban alkotok, ami azt jelenti, hogy munkáimat az ókori görög és római építmények ihletik. Egyszerű, méltóságteljes, szép arányú – sokszor szimmetrikus- épületeimet gyakran díszítem oszlopokkal és háromszögletű timpanonokkal.

Ezt nézd háttér kép

EZT NÉZD!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1773 - 1855)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1773. augusztus 30-án Bécsben születtem. Eredeti nevem Michael Pollack, de Pesten már inkább Mihálynak hívnak.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Kitanulom az építőmesterséget, hogy házakat tervezhessek, mint édesapám és a bátyám. A Bécsi Akadémián ismerkedem a régi korok építészetével.

 • Mérföldkövek

  Az iskoláim után Itáliába megyek, régi épületeket tanulmányozok és építőmesterként dolgozom. Milánóban a bátyám, Leopold Pollack éppen részt vesz a híres dóm építésében, két évig maradok nála. 1798-ban Pestre költözöm, mert rengeteg lehetőséget látok, nagy fejlődés előtt áll a város. Képzeljétek, hogy annyira komolyan vesszük Pest várossá formálását, hogy József nádor felügyeletével megalakítjuk a Pesti Szépítő Bizottságot. Először Hild János, majd én leszek a munkák fő felügyelője.

 • Házasságom

  Feleségemmel, Eger Magdolnával 50 évig élek boldog házasságban, 11 gyerekünk születik, tudom, ez még gombócból is sok, de szerencsére hosszú életet élhetünk.

 • Hagyatékom

  Életem során legalább 200 épületen dolgozom. Az én építészetem alakítja Pestet egy poros kisvárosból modern európai várossá. Megtervezem a Pesti Német Színházat, a Nemzeti Múzeumot, a Ludovika Akadémiát és sok elegáns városi palotát. Kollégáimmal divatba hozzuk az emeletes házakat, rendezzük az utcák irányát, lámpákat szerelünk fel, és lekövezzük az utakat. Budapesten, a Nemzeti Múzeum mögött találod a rólam elnevezett teret. Vidéken a legszebb főúri kastélyaimat Dégen, Vajtán, és Alcsúton láthatod.