Teleki BlankaSok iskola kapuja fölött láthatod a nevemet. Ezeket azért nevezték el rólam, mert én vagyok az első, aki küzd és tesz azért, hogy Magyarországon a lányok is ugyanúgy tanulhassanak és művelődhessenek, mint a fiúk. Azt mondják, ezek ugyanolyan forradalmi gondolatok, mint a szabadság, az egyenlőség és a testvériség jelszavai. Életemet a nők nevelésének szentelem. De nem elégszem meg azzal, hogy műveltséget adjak nekik: a magyar nőknek bizony magyar nyelven kell tanulniuk!

Ezt nézd háttér kép

EZT NÉZD!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1806 - 1862)

 • Születése kép

  Születésnapom

  Előkelő grófi családban születtem az erdélyi Kővárhosszúfalun, 1806. július 3-án.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Boldogan tanulnék, ha lehetne! De az én időmben az úri kisasszonyokat csak franciául meg németül társalogni tanítják, no meg hímezni, festeni, táncolni. A legjobban a festést szeretem, Kolozsvárott a híres portréfestő, Barabás Miklós a tanárom. Münchenben és Párizsban is művészeti iskolákba járok.

 • Mérföldkövek

  A tanulmányaim miatt nagynénémhez, Brunszvik Terézhez költözök Budára. Teréz néni óvodákat akar nyitni, ezért sokat utazunk Európában, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk. Engem legjobban a svájci és német lánynevelő intézetek érdekelnek. El is határozom, hogy hazatérve iskolát nyitok a saját pénzemből. Az első évben csak két lány iratkozik be, de utána egyre többen jönnek. Szerencsére okos és gyerekszerető tanárokkal dolgozhatok. Leövey Klára a kislányok nevelője, ő a legjobb barátnőm. 1848. március 15-én kitör a forradalom, és mi mindannyian mellé állunk. A szabadságharc után pedig segítjük a menekülteket, ami bűncselekménynek számít, és börtönbe kerülünk Klárával. Összesen hat évet raboskodom, többnyire nyomorúságos körülmények között.

 • Házasságom

  Életemet a tanításnak és magyar szabadságnak szentelem.

 • Hagyatékom

  Én vagyok az első Magyarországon, aki olyan iskolát nyit a lányoknak, ahol ugyanolyan tantárgyakat tanulnak, mint a fiúk. Tudásra nevelem őket, hogy átadhassák a gyerekeiknek és jó hazafit nevelhessenek belőlük. Biztos vagyok benne, hogy egyszer majd szavazhatnak és egyetemre járhatnak, ugyanúgy, mint a férfiak.