Semmelweis IgnácAz anyák megmentőjeként is gyakran emlegetnek.
Orvosként egész életemet annak szentelem, hogy megértessem kollégáimmal, milyen fontos a tisztaság a kórházban.
Meg kell újulnia az egészségügynek! A kézmosás nem divat a kollégáim körében, nem kevés kiabálásomba kerül rávenni mindenkit, hogy például boncolás után legalább 15 percig klóros vízzel mossanak kezet... A gyermekágyi láz ugyanis nem tréfál, ötből két kismama életét veszti, ha elkapja a kórt. Végül megéri a sok küzdelem, nyakon csípjük a gyermekágyi lázat, a tisztasággal nyoma vész a betegségnek.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1818 - 1865)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1818. július 1-jén látom meg a napvilágot Budán.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  A székesfehérvári Ciszterci Főgimnáziumba, majd a Bécsi Egyetemre járok. Először a jogi karra iratkozom be, csak később kezdek orvosi tanulmányokba.

 • Mérföldkövek

  Édesapám fűszerkereskedő, aki hadbíróként látna szívesen engem – ezért kezdek jogot tanulni. Ezalatt orvostanhallgatókkal lakom együtt, de mit tegyek, ha az ő tanulmányaik sokkal jobban érdekelnek, mint a jog? Így, Bécsben orvosi diplomát szerzek, ott kezdek el dolgozni a szülészeti osztályon, de aztán Pesten folytatom pályámat a Rókus kórházban. Egy gyilkos betegség ellen küzdök, amit gyermekágyi láznak hívnak, bevezetem a kézmosást, küzdök a tisztaságért. Orvos társaim nem értenek és nem vesznek komolyan... de majd meglátják, hogy igazam van.

 • Házasságom

  Feleségem Weidenhofer Mária, öt gyermekünk születik.

 • Hagyatékom

  Munkám hatására szinte megszűnik a gyermekágyi láz és a fertőzések terjedése a kórházakban.