KOSSUTH LALIA magyar történelem egyik legnagyobb alakja vagyok - a modern Magyarországért dolgozom, vallom, hogy erős ellenzéki pártot kell alakítani és rákényszeríteni a császárt reformjaink elfogadására. Az 1848-as forradalom vezéralakja, majd az első magyar kormány pénzügyminisztere vagyok. A szabadságharc alatt már az ország kormányzójaként vezetem az országot. A független és szabad Magyarország megteremtésének áldozom az életemet – a szabadságharc bukását követően emigrációba kényszerülök – el kell hagynom szeretett hazámat, ahova soha többet nem térhetek már vissza. Akármerre jársz az országban, mindenütt találkozol a nevemmel. A legismertebb magyar rádiócsatornát, sőt a legnagyobb magyar állami kitüntetést is rólam nevezik el.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1802 - 1894)

 • Születése kép

  Születésnapom

  Egy kisnemesi családban születtem 1802. szeptember 19-én, Monokon.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Eperjesen és Sátoraljaújhelyen járok iskolába. 18 évesen a sárospataki református kollégiumba kerülök, ahol jogásznak tanulok.

 • Mérföldkövek

  Apám mellett kezdem az ügyvédi pályát. Részt veszek az országgyűlés ülésein és saját újságot csinálok, amiben tudósítom az embereket, miről tárgyalnak a képviselők. Amikor a megyei gyűlésekről is beszámolok, elfognak és négy évre börtönbe zárnak. Deák Ferenc segítségével engednek szabadon. 1841-től a Pesti Hírlap nevű újság szerkesztője vagyok. Lelkesítő írásaimmal és beszédeimmel az ország jobbításáért küzdök. 1848 márciusában kitör a forradalom és Batthyány Lajos kormánya engem kér fel pénzügyminiszternek. Egy évvel később kikiáltom az ország függetlenségét: többé ne az osztrák császár uralkodjon rajtunk! Kormányzóvá választanak, minden hatalmat a kezembe adnak, de elbukik a szabadságharcunk. Hosszú száműzetés vár rám, soha többé nem térhetek vissza szeretett hazámba.

 • Házasságom

  1841. január 9-én házasodunk össze Meszlényi Teréziával, akivel három gyerekünk születik.

 • Hagyatékom

  Óriási hatással vagyok az ország sorsára. Én mondom ki elsőként, hogy Magyarország független és szabad legyen. Megteremtem a magyar politikai újságírást és a szabad sajtót. Az egész világon a magyar szabadság jelképének tartanak.