Brunszvik RéziÉn vagyok a hazai óvodák megalapítója, a gyerekek nevelésének és tanításának első nagy alakja Magyarországon. De ne úgy képzelj el, mint egy mai óvónénit: főúri társaságba járok, irodalmi és zenei műveltségemet édesapámnak köszönhetem, és számos híres művész társaságát is élvezhetem. Sok nyelven beszélek és állandóan tanulok valami újat, hogy minél jobban megértsem a világot.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1775 - 1861)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1775. július 27-én Pozsonyban, Brunszvik Antal gróf és Nanette Seeberg bárónő első gyermekeként indul életem.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Kivételes nevelésben van részem, édesapám rengeteget foglalkozik velem és a testvéreimmel - ami amúgy nagyon ritka, a mi időnkben más édesapák nem vesznek részt ilyen mélyen a neveltetésben. Kiváló nevelők tanítanak, zongoratanárom például Beethoven.

 • Mérföldkövek

  Szeretett édesapám még gyerekkoromban elhunyt, ezután Európa több országában élek, például Svájcban és Oroszországban. Nem születik gyermekem, ezért a húgom, Jozefin gyermekeit nevelem nagy odaadással. Magyarországra visszatérve Budán, 1828. június 1-jén megnyitom Magyarország első óvodáját amelyet Angyalkertnek neveznek. Egy évvel később a cselédlányok oktatására is iskolát nyitok.

 • Házasságom

  Apám halálakor megfogadom, hogy az életemet az emberek megsegítésének szentelem. Házasságra én nem is gondoltam, fontosabb nekem a gyermekek nevelése.

 • Hagyatékom

  Kezdeményezésemnek köszönhetően igen hamar közel 80 kisdedóvó alakul. Segítek megértetni az emberekkel, mennyire fontos, hogy már egészen kiskorban foglalkozzunk a gyerekekkel. Talán nem tudod, de én vagyok az első Magyarországon, aki karácsonyfát állít.