WESSELÉNYI MIKIAz 1838-as nagy pesti árvíz idején hősként mentem az embereket. Emiatt árvízi hajós néven vonulok be a történelembe, de sokan nem is tudják, milyen sokat köszönhet nekem Magyarország. Erdély leggazdagabb nemesi családjából származom, mégis azért küzdök, hogy mindenki egyenrangú legyen. Széchenyi Pistivel együtt tervezgetjük Magyarország jövőjét, énvagyok az ellenzék egyik nagy vezére. Szenvedélyem a sport, legfőképp a vívás és úszás.

Ezt nézd háttér kép

Ezt nézd!

Nézd meg a rövid filmeket, amelyekből megtudhatod: már gyerekként is tudom, hogy nagy dolgokat viszek véghez!

Életutam

(1796 - 1850)

 • Születése kép

  Születésnapom

  1796. december 30-án születtem az Erdélyben lévő Zsibón.

 • Tanulóévei kép

  Tanulóéveim

  Apám a családi birtokon nevel, nem járok iskolába, hanem házitanítókat fogad mellém. Később az utazásaim alatt is sokat tanulok, főleg nyelveket.

 • Mérföldkövek

  1820-ban megismerkedem Széchenyi István gróffal, aki a legjobb barátom lesz. Két évig utazgatunk vele, bejárjuk Franciaországot és Angliát. 1830-tól részt veszek az országgyűléseken, Erdélyben és Magyarországon is én vagyok a változásokat akaró ellenzék vezére. 1839-ben felségárulás vádjával két hónapra börtönbe csuknak. 1838-ban a nagy pesti árvíz idején sok száz ember életét mentem meg. Néhány évvel később elveszítem a szemem világát, de még így is lelkesen veszek részt az országos politikában.

 • Házasságom

  1845-ben feleségül veszem Lux Annát, egy takács leányát, akitől két gyermekem születik.

 • Hagyatékom

  Dörgő hangú országgyűlési beszédeim nyomán kezdődik Erdélyben az a mozgalom, ami változásokat akar. Én mondom ki elsőként, hogy Magyarország és Erdély egy ország legyen, és magyar legyen a hivatalos nyelve. Vívóiskolát és nyomdát alapítok Kolozsváron, támogatom az óvodák felállítását. Sok cikket írok arról, hogy mit kell tenni Magyarország felvirágoztatásához.